„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Operacja mająca na celu „Wdrożenie nowych technik przetwarzania, odnawialnych źródeł energii oraz poprawa jakości i efektywności produkcji” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”.
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji:
-
Podniesienie poziomu technologicznego posiadanego parku maszynowego, który wprowadzi nowe procesy produkcji w zakresie:
- Skanowania produktów spożywczych zapakowanych w słoje,
- Pasteryzacji natryskowo-zanurzeniowej przetworów owocowo-warzywnych,
- Automatycznego obracania słoi z płuczką.
- Wprowadzenie do oferty produktowej nowego produktu - o nazwie „Kostka ogórka konserwowego”.
- Przeciwdziałanie zmianom klimatycznym poprzez wdrożenie odnawialnych źródeł energii - realizacja zadania wpłynie na obniżenie kosztów zużycia energii, emisji CO2, emisji pyłów, ograniczenie kosztów przeciwdziałania globalnemu ociepleniu, ograniczeniu zużycia paliw kopalnych oraz dywersyfikację źródeł energii – zmniejszenie uzależnienia od importu energii, co pociąga za sobą wzrost bezpieczeństwa energetycznego. Zadanie promuje ideę odnawialnych źródeł energii bezpośredniemu użytkownikowi jako energii wytwarzanej lokalnie.
- Wprowadzenie automatyzacji procesów, co pozwoli na wyeliminowanie czynności wykonywanych ręcznie przez pracowników w zakresie obracania słoi, pasteryzacji natryskowo – zanurzeniowej. Wyeliminowanie czynności ręcznych to podniesienie poziomu bezpieczeństwa pracy pracowników, zwiększenie wydajności, jakości produkcji oraz efektywności produkcji.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Operacja mająca na celu „Wdrożenie innowacyjnych procesów produkcji oraz poprawa jakości produktów i efektywności produkcji”, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania ,,Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich
rozwój"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji:
-
Podniesienie poziomu technologicznego posiadanego parku maszynowego, który wprowadzi nowe procesy produkcji w zakresie:
- Sterylizacji natryskowej mieszanek warzywnych.
- Rozdrabniania próżniowego chrzanu.
- Wykrawania zanieczyszczeń w zamkniętych opakowaniach szklanych za pomocą promieni X.
- Eliminowania nieprawidłowo zamkniętych słoi.
-
Zastosowanie technologii natryskowej w procesie sterylizacji mieszanek warzywnych pozwoli na:
- uzyskanie powtarzalności produktu (każdy słoik jednakowy- warzywa tak samo miękkie),
- zwiększenie bezpieczeństwa (jednakowa temperatura i odpowiednie ciśnienie eliminuje zagrożenia mikrobiologiczne w każdym słoiku),
- oszczędność wody i energii w aspekcie środowiskowym i ekonomicznym.
- Poprawa jakości pod względem fizycznym i mikrobiologicznym oraz wydłużenie okresu przydatności do spożycia chrzanu dzięki wykorzystaniu do produkcji
próżni.
- Uzyskanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego i poprawa jakości produktu gotowego na skutek zastosowania promieni X do wykrywania
zanieczyszczeń oraz ciał obcych w zamkniętych opakowaniach szklanych.
- Uzyskanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu gotowego na skutek eliminacji produktów z niedoszczelnionym zamknięciem.
- Wprowadzenie zmian technologicznych w zakresie dozowania łącznego przypraw takich jak: koper świeży, liście laurowe oraz przyprawy sypkie oraz uzyskanie,
powtarzalności produktu (w każdym słoju taka sama ilość przypraw).
- Wyeliminowanie strat i obniżenie kosztów powstałych na skutek braku energii elektrycznej (zachowanie ciągłości produkcyjnej).
- Poprawę efektywności przygotowania produktów do sprzedaży oraz zmniejszenie kosztów w obszarze kosztów opakowania, robocizny, reklamacji
spowodowanych uszkodzeniami towaru podczas transportu oraz start spowodowanych uszkodzeniami podczas magazynowania na skutek ulepszenia dotychczasowych technik w zakresie pakowania.